Εντολές του Linux
Είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο τη δομή που χρησιμοποιεί το Linux για την οργάνωση αρχείων και καταλόγων, την εντολή cd για την αλλαγή του τρέχοντος καταλόγου εργασίας, την εντολή mkdir για τη δημιουργία καινούργιων καταλόγων και, τέλος, την εντολή ls για την εμφάνιση στην οθόνη των περιεχομένων ενός καταλόγου. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι:
- / είναι η ονομασία του πρωταρχικού καταλόγου (root directory) μέσα στον οποίο βρίσκονται όλα τα αρχεία και κατάλογοι του λειτουργικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επίσης και για να διαχωρίσει καταλόγους.
- ~ είναι η συντομογραφία του προσωπικού καταλόγου εργασίας του χρήστη
- .. δηλώνει τον πατρικό κατάλογο, ενώ . είναι η συντομογραφία του τρέχοντος καταλόγου
Μερικά παραδείγματα:
- Η εντολή cd tem101/hwk1 κάνει τον κατάλογο hwk1 τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας. Παρατηρήστε ότι ο κατάλογος hwk1 είναι υποκατάλογος του tem101 ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να είναι υποκατάλογος του τρέχοντος καταλόγου εργασίας.
- Η εντολή cd ~/books/sf/asimov αλλάζει τον κατάλογο εργασίας στον κατάλογο asimov ο οποίος είναι υποκατάλογος του sf, ο οποίος είναι υποκατάλογος του books και ο books πρέπει να περιέχεται στον προσωπικό κατάλογο του χρήστη.
- Η εντολή cd ../music/blues αρχικά αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας στον πατρικό του και στη συνέχεια στον κατάλογο music και τέλος στον υποκατάλογο blues.
- Η εντολή cd ../.. μεταφέρει τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας δύο καταλόγους πιο πάνω.
- Η εντολή cd /usr/local/bin μας μεταφέρει στον κατάλογο /usr/local/bin.
- Η εντολή cd ~/tem101/hwk1 αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας στον κατάλογο tem101/hkw1 ο οποίος βρίσκεται στον προσωπικό κατάλογο εργασίας του χρήστη.
Εντολές διαχείρισης αρχείων
Η εντολή cp file1 file2 αντιγράφει το αρχείο file1 στο αρχείο file2. Η εντολή mv file1 file2 μετονομάζει το αρχείο file1 σε file2. Η εντολή rm file σβήνει το αρχείο file. Πολύ χρήσιμο είναι το προαιρετικό όρισμα -i της εντολής rm το οποίο προσκαλεί τον χρήστη να επιβεβαιώσει ότι όντως θέλει να σβήσει το συγκεκριμένο αρχείο. Έτσι, η εντολή rm -i tem101/hkw1/hello.c ζητά επιβεβαίωση από τον χρήστη προτού σβήσει το αρχείο hello.c.
Μπορούμε να δούμε, αλλά όχι να αλλάξουμε, τα περιεχόμενα ενός αρχείου με την εντολή cat. Αν δώσουμε το προαιρετικό όρισμα -n τότε στην αρχή κάθε γραμμής εμφανίζεται ο αριθμός της. Στην εικόνα δίπλα φαίνεται το αποτέλσμα της εντολής cat -n hello.c. Μπορούμε να δώσουμε ως όρισμα στην εντολή cat περισσότερα από ένα αρχεία. Για παράδειγμα, η εντολή cat file1 file2 εμφανίζει στην οθόνη τα περιεχόμενα του αρχείου file1 ακολουθούμενα από τα περιεχόμενα του αρχείου file2. Οι εντολές more και less εμφανίζουν επίσης στην οθόνη το περιεχόμενο των ορισμάτων τους αλλά μια οθόνη τη φορά. Τέλος οι εντολές head -n file1 και tail -n file1 εμφανίζουν τις πρώτες, αντίστοιχα, τελευταίες, n γραμμές του αρχείου file1.
Άλλες χρήσιμες εντολές
Το λειτουργικό σύστημα Unix προσφέρει βοήθεια στο χρήστη παρέχοντας του πληροφορίες για το συντακτικό των εντολών του. Έτσι, η εντολή man ls εμφανίζει στην οθόνη πληροφορίες για την χρήση της εντολής ls. Αν δεν θυμόμαστε ακριβώς το όνομα της εντολής μπρούμε να χρησιμοποιήσουμε το προαιρετικό όρισμα -k ακολουθούμενο από μια λέξη-κλειδί η οποία περιγράφει τη λειτουργία της εντολής που ψάχνουμε. Δοκιμάστε κάτι σαν man -k copy αν για παράδειγμα ξεχάσατε ότι η εντολή του Unix για την αντιγραφή αρχείων είναι η cp.