Γενικές Πληροφορίες

Ώρες Μαθήματος:

Δευτέρα
Πέμπτη
13:00-15:00, E 204
11:00-13:00, E 204

Ώρες Ασκήσεων:

Παρασκευή
13:00-15:00, E204

Ώρες Εργαστηρίων:

Παρασκευή
13:00-15:00, Γ109

Ώρες Γραφείου:

Δευτέρα
11:00-13:00

Διδάσκων:

Χρυσούλα Τσόγκα
Γραφείο: B-316
Τηλέφωνο: 2810 393 730
email: tsogka at uoc gr

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

  • Γ.Δ. Ακρίβη και Β.Α. Δουγαλή, Αριθμητικές Μέθοδοι για Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006. (.pdf αρχείο)
  • Γ.Δ. Ακρίβη και Β.Α. Δουγαλή, Αριθμητικές Μέθοδοι για Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, (Διδακτικές σημειώσεις)
  • Manolis Georgoulis, Computational Methods for Partial Differential Equations, (Lecture Notes), University of Leicester, 2009. (.pdf αρχείο)
  • K.W. Morton, D.F. Mayers,Numerical Solution of Partial Differential Equations: An Introduction, Cambridge University Press (2nd edition), 2005.
  • S. Larsson, V. Thomée, Partial Differential Equations with Numerical Methods (Texts in Applied Mathematics), Springer, 2005.
  • Randall J. LeVeque, Finite Difference Methods for Ordinary and Partial Differential Equations: Steady-State and Time-Dependent Problems (Classics in Applied Mathematics), SIAM, Society for Industrial and Applied Mathematics, 2007.

Αντικείμενο Μαθήματος:

Εισαγωγή σε βασικά θέματα της αριθμητικής επίλυσης μερικών διαφορικών εξισώσεων: Θα εξετάσουμε την αριθμητική επίλυση του προβλήματος δύο σημείων, παραβολικών, ελλειπτικών και υπερβολικών προβλημάτων με μεθόδους πεπερασμένων διαφορών. Επίσης θα μελετήσουμε την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων σε μια και δύο διαστάσεις για ελλειπτικά προβλήματα. Θα δοθεί έμφαση στη μαθηματική θεωρία που απαιτείται για την κατασκευή και μελέτη των αριθμητικών μεθόδων, στην κατασκευή και υλοποίηση των αλγορίθμων, και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Σχετική Βιβλιογραφία για το εργαστηριο:

Σημειώσεις MATLAB (στα ελληνικά).
Σημειώσεις MATLAB (στα αγγλικά).

Σημειώσεις για το εργαστήριο απο το μάθημα ΑΕΣΔΕ

  • Σημειώσεις για το εργαστήριο (26/2/2015) Lab_01.pdf
  • Σημειώσεις για το εργαστήριο (13/3/2015) Lab_02.pdf
  • Σημειώσεις για το εργαστήριο (27/3/2015) Lab_03.pdf
  • Σημειώσεις για το εργαστήριο (8/5/2015) Lab_04.pdf

Εγκατάσταση Octave

    Προτείνουμε να εγκαταστήσετε στον προσωπικό σας υπολογιστή (για να μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι) την τελευταία έκδοση του Octave (3.8+) η οποία έχει και γραφικό περιβάλλον.
    Το Octave για Windows μπορείτε να το βρείτε εδώ http://mxeoctave.osuv.de/.
    Για Linux/apt-based λειτουργικά μπορείτε να το εγκαταστήσετε κατευθείαν από τα repositories (sudo apt-get install octave).
    Προσοχή, χρειαζόμαστε τουλάχιστον την έκδοση 3.8, οπότε ίσως να μην υπάρχει στο stable repository.
    Επίσης χρειαζόμαστε και το odepkg. Για windows το κατεβάζετε από εδώ http://octave.sourceforge.net/odepkg/ και το βάζετε στο path του octave (addpath path_of_odepkg_inst_folder; savepath;).
    Για linux γράφετε sudo apt-get install octave-odepkg.

Άλλο υλικό

Ένα παράδειγμα κειμένου LaTeX. Σώστε το αρχείο ltx.tar.gz στην περιοχή σας. Αποσυμπιέστε το και στη συνέχεια κάντε compile με την εντολή 'pdflatex ltx.tex'. Υπάρχουν πάρα πολλά tutorials για LaTeX διαθέσιμα στο web, ενδεικτικά μπορείτε να δείτε δύο σύντομα εδώ ή εδώ.