[alogo] 1. Κλειστές πολυγωνικές γραμμές στον κύκλο

Έστω κύκλος (c) και ένα περιττό πλήθος (k) ευθειών σε γενική θέση. Αριθμήστε τις ευθείες με 1, 2, ... , k (k περιττό).
Αρχίστε από αυθαίρετο σημείο G του κύκλου και κατασκευάστε πολυγωνική γραμμή με 2k κορυφές επί του κύκλου:
G --->1' --->2'--->3'---> .... --->k'--->1''--->2''---> ... --->k''=G.
Όπου (1') είναι το άλλο σημείο τομής του c με την παράλληλο από το G προς την ευθεία (1). Κατόπιν (2') είναι το άλλο σημείο τομής του c με την παράλληλο από το (1') προς την ευθεία (2), (3') είναι το άλλο σημείο τομής του c με την παράλληλο από το (2') προς την ευθεία (3) κτλ.
Ισχύει ότι παίρνοντας δύο φορές τις παράλληλες επιστρέφετε πίσω στο αρχικό σημείο G.

[0_0] [0_1] [0_2] [0_3]
[1_0] [1_1] [1_2] [1_3]

Η απόδειξη είναι πολύ απλή. Κάθε σημείο (π.χ. το 1') συνδέεται με το προηγούμενο (π.χ. το G') με μιά ανάκλαση ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο O του κύκλου και είναι ορθογώνιος στην αντίστοιχο παράλληλο (π.χ. την 1). Έτσι τα διάφορα σημεία της πολυγωνικής γραμμής είναι διαδοχικές εικόνες των ανακλάσεων αυτών : r1, r2, ..., rk, γιά τις πρώτες k κορυφές:
1' = r1(G'), 2' = r2(1'), ..., k' = rk((k-1)') , δηλ. k' = f(G'), όπου f = r1*...*rk είναι η σύνθεση ενός περιττού αριθμού ανακλάσεων των οποίων οι άξονες περνούν από το Ο. Όμως μιά τέτοια σύνθεση είναι πάντοτε μιά ανάκλαση και κατά συνέπεια f(f(G')) = G'. Η διαδικασία παραγωγής του σημείου f(f(G')) παράγει τις 2k κορυφές της πολυγωνικής γραμμής.
Δείτε κάτι ανάλογο που ισχύει γιά ελλείψεις στο αρχείο: Πολυγωνικές γραμμές σε κωνική .

[alogo] 2. H περίπτωση αρτίου πλήθους ευθειών

H ίδια διαδικασία στην περίπτωση που το k είναι άρτιος παράγει ένα μή κλειστό πολύγωνο. Η διαφορά έγκειται στο ότι η αντίστοιχη f = r1*...*rk, ως σύνθεση αρτίου πλήθους ανακλάσεων, στην περίπτωση αυτή είναι μία στροφή.

[0_0] [0_1] [0_2]
[1_0] [1_1] [1_2]

To γεγονός αυτό αντανακλάται στα τόξα που ορίζονται διαδοχικά ξεκινώντας από το G. Στο προηγούμενο παράδειγμα τα τόξα G4', 4'4'', ...κτλ. είναι ίσα μεταξύ τους. Συνεχίζοντας επ' άπειρον το πολύγωνο ή θα κλείνει μετά από πεπερασμένα βήματα ορίζοντας με τις κορυφές του {G, 4', 4'', ...} ένα κανονικό πολύγωνο ή τα σημεία αυτά θα δημιουργήσουν ένα πυκνό υποσύνολο του κύκλου. Αυτό εξαρτάται από τις γωνίες {ω12, ω34} που καθορίζουν την επίκεντρο γωνία(G4'4'') = 2(π-ω12)+2(πω34) = 4π-(ω1234).
Συνεπώς γιά να ορίζεται κανονικό πολύγωνο θα πρέπει το άθροισμα (ω1234) να είναι ρητό πολλαπλάσιο του π.
Σημείωσε ότι στον τύπο δεν εμφανίζονται οι άλλες γωνίες όπως η ω23. Αλλάζοντας αυτήν την γωνία (κρατώντας όμως σταθερές τις ω12, ω34) ευρίσκουμε τα ίδια σημεία {G, 4', 4'', ...}.
Γενικώτερα γιά οποιοδήποτε άρτιο k το αν το αντίστοιχο πολύγωνο {G, k', k'', ...} θα είναι κανονικό εξαρτάται από το αν η γωνία Ω = (ω12 + ω34 + ... ωk-1,k) είναι ρητό πολλαπλάσιο του π.

Δείτε ακόμη

Πολυγωνικές γραμμές σε κωνική

Επιστροφή στο Γεωμετρικόν


Δημιουργήθηκε με το EucliDraw©