[alogo] 1. Εφαρμογή θεωρήματος Μενελάου σε παραλληλόγραμμο

Θεώρησε παραλληλόγραμμο EFGH και δύο σημεία {I, J} στις ευθείες που ορίζουν δύο απέναντι πλευρές του. Τα σημεία τομής {K, L} των τριγώνων HJG και EIF ορίζουν ευθεία e = [KL] διερχόμενη διά του κέντρου του παραλληλογράμμου.

[0_0] [0_1] [0_2] [0_3]

Εφάρμοσε το θεώρημα του Μενελάου (δες Θεώρημα του Μενελάου ) δύο φορές γιά την ευθεία e και τα δύο τρίγωνα :
[1] EIF => (MF/ME)(KE/KI)(LI/LF) = 1,
[2] HJG => (NH/NG)(LG/LJ)(KJ/KH) = 1.
Διαίρεσε τις εξισώσεις και λάβε υπόψη ότι KE/KI = KJ/KH, LI/LF = LG/LJ => MF/ME = NH/NG.
To τελευταίο συνεπάγεται ότι MF = NH, άρα η ευθεία e διέρχεται από το κέντρο X του παραλληλογράμμου.


Η ιδιότητα αυτή είναι μιά ειδική περίπτωση του γνωστού θεωρήματος του Πάππου γιά την συγγραμμικότητα τριών σημείων (δες Θεώρημα του Πάππου ). Η γενική περίπτωση αυτού του θεωρήματος ανάγεται στην παρούσα ειδική περίπτωση χρησιμοποιώντας μιάν ειδική προβολικότητα που στέλνει δύο σημεία στο άπειρο.

[alogo] 2. Τέμνοντας τις διαγώνιες

Θεώρησε παραλληλόγραμμο ABCD και αυθαίρετο σημείο E. Φέρε από το E παράλληλες στις πλευρές και σχημάτισε τα παραλληλόγραμμα AHEI και FCGE. Οι διαγώνιοι {HI,FG,BD} αυτών των παραλληλογράμμων καθώς και του αρχικού διέρχονται από κοινό σημείο J.

[0_0] [0_1]

Θεώρησε το J ως τομή των ευθειών {BD, FG} και εφάρμοσε το θεώρημα του Μενελάου στο τρίγωνο BCD και την διατέμνουσά του FG: (DG/GC)*(CF/FB)*(BJ/JD)=-1.
Σημείωσε ότι DG/GC=AH/HB, CF/FB=DI/IA, άρα (DI/IA)*(AH/HB)*(BJ/JD)=-1. Τούτο, εφαρμόζοντας το αντίστροφο του θεωρήματος του Μενελάου στο τρίγωνο ABD, συνεπάγεται ότι η HI διέρχεται επίσης διά του J.

[alogo] 3. Τέμνοντας τις διαγώνιες, γενική περίπτωση

Η προηγούμενη ιδιότητα είναι ειδική περίπτωση μιάς γενικώτερης που ισχύει γιά τετράπλευρα. Πράγματι, θεώρησε τετράπλευρο q=ABCD και αυθαίρετο σημείο E. Ένωσε το E με δύο κορυφές {K,L} του q και θεώρησε το τετράπλευρο q'=FGIH που ορίζεται από τις τομές των ευθειών {EK,EL} με τις πλευρές του αρχικού τετραπλεύρου. Τα ζεύγη των απέναντι πλευρών του q' διέρχονται από σημεία επί των διαγωνίων του q.

[0_0] [0_1] [0_2]
[1_0] [1_1] [1_2]

Το σχήμα δείχνει μόνο τις δύο απέναντι πλευρές (HI,FG) του q' (οι άλλες είναι οι (HF,GI)) που τέμνονται στο J.
Η ιδιότητα αποδεικνύεται μετασχηματίζοντας το τετράπλευρο σε παραλληλόγραμμο μέσω προβολικότητας και εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα του (2).

Παρατήρηση Από την ιδιότητα αυτή έπεται ότι τα τρίγωνα {HBF, IDG} είναι σημειακά προοπτικά ως προς J. Ο αντίστοιχος άξονας προοπτικότητας είναι η άλλη διαγώνιος AC.

Δείτε ακόμη

Θεώρημα του Μενελάου
Θεώρημα του Πάππου

Επιστροφή στο Γεωμετρικόν


Δημιουργήθηκε με το EucliDraw©