[alogo] 1. Εγγραφή πολυγώνου σε άλλο

Δίδονται δύο πολύγωνα p = Α1...Αn και q = B1...Bn. Ξεκινώντας από σημείο C1 της ευθείας-πλευράς Α1Α2 του πρώτου πολυγώνου φέρνω παράλληλο προς την πρώτη πλευρά του δευτέρου (q) έως ότου τμήσει την δεύτερη πλευρά Α2Α3 του p στο σημείο C2. Aπό το C2 φέρνω παράλληλο προς την δεύτερη πλευρά B2B3 του q έως ότου τμήσει την τρίτη πλευρά του p στο C3 κ.ο.κ..
[1] Το σημείο τομής Z της C1C2 και CnCn+1 κινήται επ' ευθείας καθώς η θέση του C1 μεταβάλλεται επί της Α1Α2.
[2] Υπάρχει πολύγωνο s=C1C2...Cn εγγεγραμμένο στο p με πλευρές αντίστοιχα παράλληλες προς αυτές του q;
[3] Πότε η προηγούμενη διαδικασία δίδει πολύγωνο s=C1C2...Cn εγγεγραμμένο στο p με πλευρές αντίστοιχα παράλληλες προς αυτές του q γιά κάθε επιλογή του C1 επί της Α1Α2;


[0_0] [0_1] [0_2]
[1_0] [1_1] [1_2]

H απάντηση στα ερωτήματα μπορεί εύκολα να δοθεί γενικά. Προτιμώ εδώ την συζήτηση στην περίπτωση n=4 γιά τετράπλευρα.
[1] Το τρίγωνο C5C1Z είναι όμοιο εαυτώ γιά κάθε θέση του C1 επί της A1A2. Επίσης η αντιστοίχιση των σημείων της ευθείας C1 --> C5 περιγράφεται σε συντεταγμένες από μία γραμμική σχέση y=ax+b. Όθεν υπολογίζεται εύκολα και η γραμμική εξάρτηση των συντεταγμένων του Ζ ως προς σύστημα με άξονες παράλληλους των Α1Α2, C4C5.
[2] H απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι:
(α) ναι, εάν η προηγούμενη ευθεία (e) τόπος του Z τέμνει την A1A2. Εάν συμβαίνει αυτό τότε η διαδικασία που ξεκινά από το Z0 θα επανακάμπτει σε αυτό δημιουργώντας ένα κλειστό πολύγωνο με πλευρές παράλληλες προς αντίστοιχες του q. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση μιά γενικής θέσης των πλευρών του q σε σχέση με αυτές του p, σύμφωνα με την οποία καμία εκ των πλευρών του ενός πολυγώνου δεν είναι παράλληλη προς πλευρά του άλλου.
(β) όχι, εάν η προηγούμενη ευθεία (e) δεν τέμνει την A1A2.
[3] Γιά να έχουμε ταύτιση του C1 με το C5 γιά κάθε θέση του C1 θα πρέπει η ευθεία (e) να συμπίπτει με την Α1Α2. Η συνθήκη αυτή μπορεί να εκφρασθεί με την βοήθεια της έννοιας των συσχετισμένων ανακλάσεων (δες Συσχετισμένες ανακλάσεις και ολισθήσεις ).
Πράγματι, η απεικόνιση που στέλνει το C1 στο C2 μπορεί να θεωρηθεί ως συσχετισμένη ανάκλαση F1 με άξονα την διάμεσο του τριγώνου A2C2C1 από το A2 προς την C1C2 και συζυγή κατεύθυνση την B1B2. Ανάλογα ορίζεται η συζηγής ανάκλαση F2 ως προς την διάμεσο από το A3 του τριγώνου A3C3C2. Ανάλογα και η F3 και τέλος η F4.
Το να ταυτίζεται η ευθεία (e) με την A1A2 σημαίνει ότι η συσχετισμένη απεικόνιση F που είναι σύνθεση αυτών των ανακλάσεων F = F4F3F2F1 έχει στην ευθεία A1A2 μόνο σταθερά σημεία, άρα συμπίπτει με μιά ομοιανάκλαση ή ολίσθηση.
Η ορίζουσα της F είναι ωστόσο ίση με 1 (ως γινόμενο των οριζουσών των Fi) συνεπώς η F είναι ή η ταυτοτική απεικόνιση ή μία συσχετισμένη ολίσθηση.
Παραδείγματα δείχνουν ότι και τα δύο μπορούν να συμβούν.

[alogo] 2. Συζυγές πολυγώνου ως προς σημείο

Γιά κάθε πολύγωνο p = Α1...Αn και σημείο Ζ μη-κείμενο επ' αυτού, ορίζεται ένα άλλο πολύγωνο q(Ζ) = B1...Bn, του οποίου οι πλευρές είναι οι αρμονικές συζυγείς των ευθειών {ZA1, ..., ZAn}. To πολύγωνο q(Z) ονομάζω συζυγές του p ως προς Z.
Σημείωσε ότι στην περίπτωση τριγώνου τα αντίστοιχα {B1,B2,B3} είναι τα αρμονικά συσχετισμένα του Ζ ως προς το τρίγωνο (δες Τριγραμμικές συντεταγμένες [19]).

[0_0]
[1_0]

Θεώρημα-1 Γιά κάθε πολύγωνο p = Α1...Αn, με περιττό n, η συσχετισμένη απεικόνιση F που είναι σύνθεση συσχετισμένων ανακλάσεων F = Fn...F1 είναι και αυτή μία συσχετισμένη ανάκλαση με συζυγή κατεύθυνση αυτήν της πλευράς A1An και άξονα διερχόμενο διά του Z.
Εδώ με Fi συμβολίζω την συσχετισμένη ανάκλαση με άξονα ZAi και συζυγή κατεύθυνση την αρμονική της ZAi ως προς τις πλευρές του p που πρόσκεινται στην κορυφή Ai.

H απόδειξη έπεται αμέσως από τις επόμενες παρατηρήσεις:
[1] Oι ευθείες οι παράλληλες προς την πλευρά A1An παραμένουν αναλλοίωτες ως προς την F. Αυτό είναι άμεσο γιά την A1An. Σε αυτήν την ειδική περίπτωση ανάγεται και μιά γενικώτερη παράλληλος διότι μιά τέτοια ορίζει πολύγωνο όμοιο του p με κέντρο ομοιότητας το Z.
[2] Γιά κάθε Χ επί της A1An οι ευθείες {XX1, Xn-1Xn} τέμνονται επί μιάς σταθεράς ευθείας η οποία τέμνει (δες άσκηση παρακάτω) την A1An σε σημείο X0. Το σημείο αυτό είναι σταθερό σημείο της F.
[3] H ευθεία ΖΧ0 παραμένει σταθερά κατά σημείο (αφού δύο σημεία της είναι σταθερά).
[4] Μιά συσχετισμένη απεικόνιση που αφήνει σταθερή μία ευθεία είναι ή συσχετισμένη ομοιανάκλαση ή συσχετισμένη ολίσθηση. Επειδή η ορίζουσα της F είναι -1, η απεικόνιση είναι συσχετισμένη ανάκλαση.

Θεώρημα-2 Γιά κάθε πολύγωνο p = Α1...Αn με άρτιο n η συσχετισμένη απεικόνιση F που είναι σύνθεση συσχετισμένων ανακλάσεων F = Fn...F1 είναι μία συσχετισμένη ολίσθηση με άξονα παράλληλο προς την πλευρά A1An και διερχόμενο διά του σημείου Z ή η ταυτοτική απεικόνιση.

H απόδειξη είναι ανάλογη της προηγούμενης. Η μόνη διαφορά είναι στην ορίζουσα της F που τώρα είναι +1, ενώ η F διατηρεί πάλι αναλλοίωτες τις παράλληλες προς την A1An. Ανάλογος συλλογισμός με τον προηγούμενο (και αυτόν της άσκησης) δείχνει ότι σε κάθε ευθεία παράλληλη της (A1An) η F δρα ως μεταφορά κατά σταθερό διάνυσμα (v). Εάν το v μηδενίζεται σε μία θέση έκτός του άξονος της F, τότε μηδενίζεται παντού. Άρα σε αυτήν την περίπτωση αν η πολυγωνική γραμμή κλείνει γιά μιά θέση X επί της Α1Αn τότε θα κλείνει γιά κάθε θέση του X επί αυτής της ευθείας.
Μία ειδική περίπτωση συζυγούς πολυγώνου γιά τετράπλευρα και γιά την οποία η αντίστοιχη F είναι η ταυτοτική εξετάζεται στο Newton ευθείας ιδιότητα .

[alogo] 3. Άσκηση

Δίδεται πολύγωνο p = Α1...Αn με n περιττό και σημείο Ζ ως προς το οποίο ορίζεται το συζυγές πολύγωνο q = B1...Bn και η συσχετισμένη απεικόνιση F = Fn...F1 όπως προηγουμένως.
Δείξε ότι γιά κάθε X επί της Α1Αn η εικόνα X' = F(X) ορίζει σημείο της A1An και όλα τα ΧΧ' έχουν το ίδιο μέσον Μ.

[0_0] [0_1] [0_2]
[1_0] [1_1] [1_2]

Περιορίζομαι στην περίπτωση του τριγώνου. Η γενική περίπτωση αποδεικνύεται ανάλογα. Η βασική ιδιότητα που χρησιμοποιείται είναι ότι η F αφήνει αναλλοίωτες τις παράλληλες προς την A1An. Παίρνω λοιπόν αρχή αξόνων σημείο Z και πρώτο διάνυσμα u παράλληλο της ευθείας A1An. Ως δεύτερο διάνυσμα παίρνω ενα οποιοδήποτε v ανεξάρτητο του πρώτου.
To σημείο με συντεταγμένες (x,y) θα απεικονίζεται σε σημείο με συντεταγμένες (ax+by+c, y). Επειδή το (0,0) είναι σταθερό σημείο, έπεται ότι c=0. Άρα η ορίζουσα του μετασχηματισμού θα είναι ίση με a. Επειδή η F είναι γινόμενο περιττού πλήθους συσχετισμένων ανακλάσεων θα πρέπει a = -1. Συνεπώς ο μετασχηματισμός θα περιγράφεται σε συντεταγμένες από τύπους της μορφής (x' = -x + by, y' = y). Ευθείες παράλληλες προς την A1An ορίζονται μέσω της y = y0. Γιά τέτοιες ευθείες το μέσον του XX' έχει συντεταγμένες (x+x')/2 = by0/2 ανεξάρτητες της θέσης του X στην ευθεία την παράλληλη της A1An.

Δείτε ακόμη

Συσχετισμένες ανακλάσεις και ολισθήσεις
Newton ευθείας ιδιότητα
Τριγραμμικές συντεταγμένες

Επιστροφή στο Γεωμετρικόν


Δημιουργήθηκε με το EucliDraw©