Συμμετρικά πολύγωνα έχουν άρτιο πλήθος κορυφών Ν. Διακρίνω δύο περιπτώσεις Ν = 4k και Ν = 2k (με k περιττό).
Το ABCDEFGH είναι πολύγωνο (οκτάγωνο) συμμετρικό ως προς X (κέντρο συμμετρίας).
Έστω I αυθαίρετο σημείο και J, K, L, ... τα διαδοχικά συμμετρικά του ως προς τις κορυφές του δοθέντος πολυγώνου.
[1] Το τετράπλευρο IΚΜΟ είναι παραλληλόγραμμο με σταθερά μέτρα γωνιών και πλευρών, ανεξάρτητα της θέσης του Ι. Το αντίστοιχο παραλληλόγραμμο Ι'Κ'Μ'Ο' γιά μιά άλλη θέση Ι' του Ι προκύπτει μετατοπίζοντας το ΙΚΜΟ κατά το διάνυσμα ΙΙ'.
[2] Tο τελευταίο σημείο (P) έχει συμμετρικό το αρχικό σημείο I. Έτσι το πολύγωνο p = IJKLMNOP του I και των συμμετρικών του στις κορυφές A, B, C, ...etc. είναι κλειστό (μη-συμμετρικό εν γένει).
[3] Tο πολύγωνο IJKLMNOP είναι συμμετρικό τότε και μόνον όταν το κέντρο του παραλληλογράμμου ΙΚLO συμπίπτει με το κέντρο Χ του αρχικού πολυγώνου. Υπάρχει μία ακριβώς θέση του Ι γιά την οποία το προκύπτον πολύγωνο p είναι συμμετρικό.
[4] Πολύγωνα με Ν=4k πλήθος κορυφών έχουν επίσης την ιδιότητα [2], δηλαδή οι κορυφές τους είναι μέσα πλευρών απείρου πλήθους πολυγώνων p=IJK... κάθε ένα από τα οποία καθορίζεται πλήρως από μία κορυφή του.
Το πολύγωνο p = IJKL... είναι λύση του επωνομαζόμενου Προβλήματος του Carnot (δες Πρόβλημα του Carnot).
H ιδιότητα [1] ισχύει λόγω της ισότητας και παραλληλίας των {ΑΒ, EF} διότι οι {IK, MO} είναι αντίστοιχα διπλάσιες αυτών. Αυτό δείχνει ότι η σύνθεση των μεταφορών που προκύπτουν από δύο διαδοχικές συμμετρίες είναι μηδενική μεταφορά, αφού η σύνθεση αυτή ισούται με την μεταφορά ΙΚ+ΚΜ+ΜΟ+ΟΙ.
Το [2] είναι συνέπεια του [1] και το [4] αποδεικνύεται με ανάλογο τρόπο, αφού και σ' αυτήν την περίπτωση οι μεταφορές λόγω της ισότητας και παραλληλίας των απέναντι πλευρών σχηματίζουν ένα συμμετρικό κλειστό 2k-γωνο (ικανοποιείται αυτόματα το κριτήριο ύπαρξης λύσεων γιά πολύγωνα αρτίου πλήθους πλευρών που αναλύεται στο Πρόβλημα του Carnot ).
To [3] προκύπτει από το ότι το p είναι συμμετρικό τότε και μόνον όταν τα τρίγωνα {ΙΚJ, MON} είναι συμμετρικά ως προς σημείο Χ', οπότε και τα {ABJ, ENF} θα είναι συμμετρικά ως προς Χ' και συνεπώς το κέντρο συμμετρίας Χ' θα συμπίπτει με το Χ. Επειδή το ΙΚΜΟ έχει σταθερό σχήμα το Ι καθορίζεται πλήρως όταν αυτό το παραλληλόγραμμο μετατοπίζεται παράλληλα έτσι ώστε το κέντρο του (σημείο τομής διαγωνίων) να συμπέσει με το Χ.
Tο επόμενο σχήμα δείχνει άλλη μία παρόμοια περίπτωση Ν=12=4*3, στην οποία φαίνεται:
α) Το αρχικό πολύγωνο Α1...Α12,
β) το πολύγωνο p = Β1...Β12 που έχει μέσα πλευρών τα {Ai},
γ) το (συμμετρικό) πολύγωνο των μεταφορών Β1Β3Β5Β7Β9Β11 που αντιστοιχεί στο προηγούμενο παραλ/μο ΙΚΜΟ.
Διατυπώνω το γενικό συμπέρασμα υπό μορφήν θεωρήματος.
Θεώρημα-1 Γιά κάθε συμμετρικό ως προς κέντρο Χ πολύγωνο p0 = Α1...ΑΝ, με Ν=4k ισχύουν οι ιδιότητες:
[1] Γιά κάθε σημείο Β1 του επιπέδου υπάρχει ένα ακριβώς πολύγωνο p = B1...BN που έχει μέσα πλευρών τις κορυφές του p0.
[2] Υπάρχει μία ακριβώς θέση του B1 γιά την οποία το προκύπτον πολύγωνο p είναι συμμετρικό. Το κέντρο συμμετρίας του p συμπίπτει με το Χ.
Το επόμενο σχήμα δείχνει ότι στην περίπτωση που το αρχικό συμμετρικό πολύγωνο p0 = Α1...ΑΝ έχει Ν=2k, με k περιττό, το θεώρημα δεν ισχύει εν γένει. Ξεκινώντας από αυθαίρετο σημείο B1 και παίρνοντας τα συμμετρικά του ως προς διαδοχικές κορυφές του p0, κατασκευάζεται εν γένει ένα μη-κλειστό πολύγωνο p = B1B2...BN+1. Το BN+1 δεν συμπίπτει εν γένει με το B1.
Οι επόμενες ιδιότητες αποδεικνύονται εύκολα.
[1] Το διάνυσμα v = BN+1B1 είναι η εν γένει μη-μηδενικού μήκους πλευρά που κλείνει το πολύγωνο των μεταφορών
q = Β1Β3...ΒΝ+1.
[2] Tο πολύγωνο αυτό είναι ανεξάρτητο της θέσης του B1 και γιά δύο διαφορετικές θέσεις {Β, Β'} αυτού του σημείου τα αντίστοιχα πολύγωνα {q,q'} προκύπτουν το ένα από το άλλο μέσω της μεταφοράς ΒΒ'.
[3] Tο πολύγωνο των μεταφορών q (πράσινο στο σχήμα) είναι όμοιο προς το πολύγωνο q0 (μπλε στο σχήμα) που έχει ως πλευρές τις παράλληλες μεταφορές των πλευρών περιττής τάξης (1η, 3η, 5η, κτλ...) του p0. Tο πολύγωνο αυτό μπορεί να κατασκευασθεί επί της πλευράς A1A2 του p0 και είναι τότε ομοιόθετο του q ως προς κέντρο το B2 και λόγο ομοιότητας 1/2.
[4] Το p είναι κλειστό τότε και μόνον, όταν η κορυφή Υ του q0 που είναι η ομοιόθετη της Bk+2 του πολυγώνου p συμπίπτει με το κέντρο συμμετρίας του p0.
Γιά τον τελευταίο ισχυρισμό χρειάζεται ένας μικρός λογαριασμός. Αυτός μπορεί να γίνει γιά την γενική περίπτωση, ωστόσο εδώ τον κάνω γιά την περίπτωση του προηγουμένου σχήματος (Ν=10, k=5).
Έστω Ζ το ομοιόθετο του Β11. Η συμμετρία ως προς Ζ που συμβολίζω με το ίδιο γράμμα Ζ ισούται με την σύνθεση
Ζ = Tv*Α1 = (Α10*...*Α1)*Α1 = (Α10*Α9*Α8*Α7)*Α6*(Α5*Α4*Α3*Α2). (*)
Και εδώ συμβολίζω με το ίδιο γράμμα Αi την συμμετρία ως προς Αi ενώ Τv συμβολίζει την μεταφορά κατά v. Λόγω της συμμετρίας του p0 οι παρενθέσεις είναι δύο μεταφορές αντίθετης φοράς, δηλαδή μία μεταφορά και η αντίστροφή της. Συνεπώς ο (*) λέει ότι οι συμμετρίες Ζ και Α6 είναι συζυγής ως προς την μεταφορά (Α10*Α9*Α8*Α7) που εκφράζεται με το διάνυσμα Β7Β11. Αυτό σημαίνει ότι το Β6Β7Β11Β2 είναι παραλληλόγραμμο, όπως παραλληλόγραμμο είναι και το ΖΒ2Α6Β7 αφού τα {Ζ, Α6} είναι μέσα των πλευρών {Β2Β11, Β6Β7} αντίστοιχα. Άρα το Υ είναι το μέσον της ΖΑ6.
Καθώς το κέντρο συμμετρίας Χ του p0 είναι και μέσον της Α1Α6 έπεται ότι το ΥΧ είναι το ήμισυ του ΖΑ1 που είναι το ήμισυ του B11B1. Από αυτό έπεται αμέσως και ο ισχυρισμός στο [4].
Πόρισμα Το μέσον Μ του v=B1B11 είναι το συμμετρικό του Β6 ως προς το κέντρο συμμετρίας Χ.
Πράγματι, κατά τα προηγηθέντα τα Β1Μ και Β6Α6 θα είναι παράλληλα άρα η Β6Μ και η Α1Α6 θα διχοτομούνται στο μέσον της τελευταίας που είναι το Χ.
Συνοψίζω τα συμπεράσματα αυτής της παραγράφου σε ένα θεώρημα.
Θεώρημα-2 Γιά κάθε συμμετρικό ως προς κέντρο Χ πολύγωνο p0 = Α1...ΑΝ, με Ν=2k, και k περιττό ισχύουν οι ιδιότητες:
[1] Η σύνθεση των συμμετριών ως προς τις διαδοχικές κορυφές του p0 είναι εν γένει μιά μη-μηδενική μεταφορά:
Tv = AN* ... * A1.
Ισοδύναμα, τα πολύγωνα p=B1...BN+1 που προκύπτουν από αυθαίρετο B1 και τα συμμετρικά του ως προς διαδοχικές κορυφές του p0 ορίζουν διάνυσμα v = B1BN+1 εν γένει μη-μηδενικό.
[2] To διάνυσμα v = Β1ΒN+1 = 0, δηλαδή το πολύγωνο p είναι κλειστό τότε και μόνον όταν τα {B2, Bk+2} είναι συμμετρικά ως προς το κέντρο συμμετρίας Χ του p0.
[3] Εάν το διάνυσμα v = Β1ΒN+1 = 0 γιά μιά θέση του Β1 τότε αυτό θα συμβαίνει γιά κάθε θέση του Β1. Δηλαδή αν υπάρχει ένα πολύγωνο p=B1...BN+1 κλειστό τότε όλα θα είναι κλειστά.
[4] Το προηγούμενο διάνυσμα v=0 τότε και μόνον όταν το πολύγωνο q0 που έχει ως πλευρές τις παράλληλες μεταφορές των πλευρών περιττής τάξης (1η, 3η, 5η, κτλ...) του p0 είναι κλειστό.
[5] Το πολύγωνο q0 είναι κλειστό τότε και μόνον όταν και το πολύγωνο q1 που έχει ως πλευρές τις παράλληλες μεταφορές των πλευρών άρτιας τάξης (2η, 4η, 6η, κτλ.) του p0 είναι κλειστό.
Το προηγούμενο σχήμα δείχνει τα δύο πολύγωνα q0 και ένα ομοιόθετο του q1 στην περίπτωση συμμετρικού δεκαγώνου. Όπως εύκολα αποδεικνύεται ακόμη και στην γενική περίπτωση οι μεταφορές v και Β2W είναι αντίθετα διανύσματα: v + B2W = 0.
Τα πολύγωνα p0 με Ν=2k πλευρές που ικανοποιούν μιά (και συνεπώς όλες) από τις συνθήκες [2-5] προκύπτουν από το αντίστοιχο κλειστό πολύγωνο q0 κατασκευάζοντας παραλληλόγραμμα στις πλευρές τους (δες Πρόβλημα του Carnot ).
H ιδιότητα αυτή είναι προφανής. Αρκεί να πάρει κανείς αυθαίρετα σημείο Q1 και να φέρει διαδοχικά παράλληλες προς τις πλευρές περιττής τάξεως του p0. Δημιουργείται τότε ένα, εν γένει μη-κλειστό, πολύγωνο q0 καθώς και παραλληλόγραμμα με απέναντι πλευρές στo q0 και p0 αντίστοιχα.