(Συνέχεια από το Σχήμα του Vecten ) Στις πλευρές τριγώνου t=(ABC) υψώνουμε τετράγωνα.
[1] Το σημείο V είναι ριζικό κέντρο των περικύκλων των τριών τετραγώνων.
[2] Οι ευθείες AL, BM και CN, που ενώνουν τις κορυφές με τα κέντρα των απέναντι τετραγωνων, περνούν όλες από σημείο V. Το V είναι ορθόκεντρο του τριγώνου LMN.
[3] Ισχύει (JG2 + FE2 + DI2) = 3(AB2 + BC2 + CA2).
Το [1] αποδεικνύεται στον Σχήμα του Vecten . Το [2] είναι συνέπεια του [1]. Το [3] συνέπεια του νόμου συνημιτόνου εφαρμοζόμενου στο τρίγωνο FEC.
To σημείο V ονομάζεται σημείο του Vecten του τριγώνου ABC.
Το τρίγωνο LMN ονομάζεται τρίγωνο του Vecten του τριγώνου.
Το σημείο αυτό ευρίσκεται επί της ορθογωνίας υπερβολής του Kiepert του τριγώνου. Η υπερβολή αυτή ορίζεται ως γεωμετρικός τόπος σημείων τομής τριών ευθειών {AA',BB',CC'}, όπου τα {A',B',C'} είναι κορυφές ομοίων ισοσκελών τριγώνων κατασκευαζομένων με βάσεις τις πλευρές του ABC. Tο V λαμβάνεται γιά ισοσκελή τρίγωνα με γωνία κορυφής μέτρου π/2.
Η υπερβολή αυτή, ως και κάθε ορθογώνια υπερβολή διερχόμενη διά των κορυφών του τριγώνου, διέρχεται επίσης από το ορθόκεντρο Η του τριγώνου.
[1] Τα τρίγωνα t'=(DEF) και t = (ABC) έχουν πλευρές παράλληλες άρα είναι ομοιόθετα.
[2] Το κέντρο ομοθεσίας K είναι το κοινό σημείο των συμμετροδιαμέσων του t.
[3] Οι συμμετροδιάμεσοι των δύο τριγώνων συμπίπτουν.
Το Α έχει αποστάσεις από τις πλευρές του DEF σε λόγο b/c που είναι και ο λόγος των πλευρών FE/FD. Αυτό δείχνει ότι η ευθεία FK έχει την χαρακτηριστική ιδιότητα της συμμετροδιαμέσου (δες [3] στο Συμμετροδιάμεσος ). Από αυτό απορρέουν οι ισχυρισμοί.
[1] Βρες τον λόγο ομοιοθεσίας των δύο τριγώνων (μιά συμμετρική παράσταση ως προς {a,b,c,A,B,C}.
[2] Δοθέντος του DEF κατασκεύασε το ABC.
[3] Τριγραμμικές συντεταγμένες των {D,E,F} ως προς τρίγωνο αναφοράς το ABC.
[4] Δοθέντος τριγώνου ABC και σημείου D θεώρησε όλα τα ομοιοθετικά τρίγωνα EFG του ABC ως προς κέντρο D. Πότε τα ορθογώνια που προκύπτουν προβάλλοντας τις πλευρές του EFG σε αυτές του ABC είναι όμοια μεταξύ τους; (Τότε και μόνον τότε όταν το D συμπίπτει με το συμμετροδιάμεσο σημείο K του τριγώνου. Όταν συμβαίνει αυτό τότε κάθε ομοιοθετικό EFG του ABC (ως προς D) έχει αυτήν την ιδιότητα).