Δίδονται δύο τεμνόμενες ευθείες GE, GH και σημείο F εκτός αυτών. Υπάρχει μία παραβολή εφαπτόμενη αυτών των ευθειών και εφαπτόμενη επίσης μιάς απειρίας ευθειών UW, που προκύπτουν ως εξής: Γιά κάθε κύκλο που διέρχεται από τα G και F θεωρούμε τα σημεία τομής του {U,W} με τις ευθείες GE, GH αντίστοιχα. Το σημείο F είναι η εστία της παραβολής ενώ η διευθετούσα της προσδιορίζεται εύκολα από τα δεδομένα (τις δύο ευθείες και το F).
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει από τις δύο ευθείες {GE, GH} και τις δύο τέμνουσες αυτών {UW, VN}. Το κλειδί της απόδειξης είναι το θεώρημα του Miquel και οι συνέπειές του (δες Σημείο του Miquel ). Σύμφωνα με αυτές οι περίκυκλοι των τεσσάρων τριγώνων {GWU, GNV, IWN, IUV} που σχηματίζονται από τις τέσσερις αυτές ευθείες διέρχονται από το σημείο F. Οι τέσσερις ευθείες ορίζουν μιά παραβολή με εστία στο F που εφάπτεται αυτών. Από τις ιδιότητες της παραβολής (δες Παραβολής ιδιότητα ) και το αντίστροφο του γενικευμένου θεωρήματος του Θαλή (δες Γενίκευση θεωρήματος Θαλή ) προκύπτει ότι και οι άλλες ευθείες PR που προκύπτουν από κύκλους διερχόμενους δια των {F,G} και τις τομές τους με τις ευθείες {GE, GH} είναι όλες εφαπτόμενες αυτής της παραβολής.
Γιά την εύρεση της διευθετούσας θεώρησε τον ελάχιστο κύκλο της δέσμης που έχει διάμετρο την FG. Έστω ότι Q, X είναι οι τομές αυτού του κύκλου με τις ευθείες GE, GH καί ότι η ευθεία FE' είναι ορθογώνια στην QX. Θεώρησε τον κύκλο που διέρχεται (από τα {F,G} και) από το E' και τέμνει την ευθεία GH στο H'. Συγκρίνοντας τις γωνίες στα E', Q και G, βλέπουμε ότι angle(FE'H) = angle(FE'Q) (λαμβάνοντας υπόψη ότι το Χ είναι το μέσον της χορδής GH'). Άρα η FE' είναι άξονας της παραβολής, αφού οι E'H', E'G είναι δύο εφαπτόμενες συμμετρικές ως προς αυτήν την ευθεία. Από τα πορίσματα του Miquel γνωρίζουμε ότι το ορθόκεντρο Υ του τριγώνου E'QZ είναι επί της διευθετούσας της παραβολής. Εύκολα επίσης βλέπουμε ότι το QYZF είναι ρόμβος, άρα το Υ είναι συμμετρικό το F ως προς την ευθεία QX. Η συνταγή λοιπόν εύρεσης της παραβολής είναι: 1) Κατασκευή του κύκλου με διάμετρο FG. 2) Εύρεση τομών {Q,X} αυτού του κύκλου με τις ευθείες {GE,GH}. 3) Εύρεση του συμμετρικού Υ του F ως προς την QX. 4) Η διευθετούσα είναι η παράλληλος της QX από το Υ.